Bloggingul - cum să-ţi da seama cât de prost erai odată...

miercuri, 6 ianuarie 2010

Tradiţii ........ şi atradiţionalisme

Cred că perioada tradiţiilor s-a cam terminat. Pe anul ăsta, mă refer. Sau pe ăla care s-a dus. S-a dus Crăciunul, Revelul, Moş Nicolae, iacă şi Boboteaza, cred că mai e Sfântu' Ion. Ador tradiţiile, sunt un fan înflăcărat. M-am bucurat tare când am văzut pe la TeVe ştiri din diferite zone cu tradiţii. M-am bucurat de un nenea rupt de beat, într-o cămaşă gri de mătase, care trăgea ca apucatul de sfoara de la un buhai, privind spre cameră cu lanternele la maxim.
M-am bucurat şi de tradiţionalul miracol (vezi cizma de 4jdemii de euro din gunoi), dar şi de tradiţiile pe care nu le vezi la TeVe. Sunt acele tradiţii de lângă tine. Tradiţii pe lângă care treci, uneori nepăsător, alteori te împiedici de ele. Un model de tradiţie, care observ cu bucurie că s-a păstrat cu străşnicie din cele mai vechi timpuri, este aruncatul pe geam în noaptea de revelion. Un om ca mine, trecător afumat de la un chef de complezenţă, căutând ţigări la 6 dimineaţa, nu poate decât să admire diversitatea obiectelor de pe caldarâm. În majoritate cioburi, dar presărate cu diferite pete greu de definit, ce par a fi o mixtură de ulei ars cu bere şi zeamă de varză, oferă o imagine melancolică atât mie, cât şi celorlalţi clătinei matinali. Zâmbesc la un obiect de porţelan deosebit, alb cu linii de cobalt, ce se întinde pe vreo 4 mp (probabil ceva ghiveci de flori), şi-mi zic: oricum, nu bate revelul de anul trecut, când a aruncat ăla geamurile de la balcon, cu tot cu rama de lemn.
O altă tradiţie strămoşească, este trimisul de eSeMeSuri. Este o tradiţie frenetică, aproape ca atunci când îşi dau duhul babele la moaştele Sfintei Paraschiva, dar nu chiar atât de. eSeMeSurile curg, plouă cu tiit-tiit, cu piese mai mult sau mai puţin celebre, poşetele domnişoarelor cântă, buzunarele masculilor vibrează. La revelion, bărbaţii zâmbesc, stau la poze, saltă paharele, mai aruncă o privire discretă spre telefon, dau afirmativ din cap, şi-şi privesc consoarta: e de la Nicu şi Gina. Să le scrii înapoi, vine răspunsul tăios, gen sentinţă de tribunal. Trebuie subliniat un fapt curios: 99% dintre mesajele de sărbători către/dinspre cupluri poposesc în telefonul bărbatului. Bărbaţii le scriu, bărbaţii le primesc. Probabil pentru a evita accese de gelozie? Dracu' ştie. Mesajele, care mai de care, că-s de pe mess, de pe mail, de anul trecut, sau clasice, curg, curg, curg, spre fericirea copiilor nefericiţi de soartă care vor primi cearceafuri noi, conform Cosmote. Nu vreau să vă plictisesc, acum c-aveţi burţile încă pline, şi mă rezum la a doar enumera câteva obiceiuri, precum întrebarea omniprezentă "Ce faci de Sărbători/Revelion?măcac", sau sunatul la taxi în noaptea de revelion, desfăşurarea de activităţi inedite ("tot anu' am fumat More, e vremea să trag un Kentan"), goana după cadouri de căcat (cană cu Poştaşul Anului, ceas de perete cu timonă, îngeraş ceramic cu gaură pentru lumânare în pălărie), sau spargerile la chioşcuri.
Umpluţi până la refuz de tradiţii, nu ne rămâne decât să ne urăm ce va urma.
Astfel, vă urăsc un An NOU!
PS: n-am trimis niciun eSeMeS, în caz că vă-ntrebaţi ce-i cu cuvântul lung din titlu.